Kókayné Lányi Marietta

Kókayné Lányi Marietta

Gyermekek háza

 

1. Kókayné Lányi Marietta

1983-ban végezett a Budapesti Tanítóképző Főiskolán, majd diplomát szerezett az ELTE Bölcsészettudományi Karának Pedagógia szakán. Itt ismerte meg a nyugat-európai reformpedagógiai irányzatokat, az „alternatív” gondolatokat. Kezdő tanító kora óta foglalkoztatatta, miként lehet az iskolát valóban gyermekközpontúvá tenni, biztosítani, hogy a diákok a tanulási helyzeteket aktívan, örömmel éljék meg. Fontosnak tartja, hogy az iskola minden tanulója számára elfogadó, támogató környezetet nyújtson. Társaival e célok megvalósítására hozta létre 1991-ben a Gyermekek Háza Alternatív Alapozó Programot.

A Gyermekek Háza inkluzív iskola, minden osztályában tanulnak sajátos nevelési igényű tanulók. Kiemelt figyelmet fordítanak a tehetséggondozásra, a személyre szabott tanulástámogatás megvalósítására.  Jelenleg a Gyermekek Háza Alternatív Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője.Pedagógiai tapasztalatait közoktatási szakértőként is igyekszik hasznosítani.

Fontosnak tartja a szakmai tapasztalatai megosztását, tanít az ELTE PPK-n és az AVKF-en.  Pedagógustovábbképzési programjukban – Hatékony iskolát mindenkinek, inkluzív nevelés a gyakorlatban – trénerként működik. Az évek során több cikke, könyve jelent meg.

Megjelent kiadványai: 

Könyv az integrációról (2007.)
Könyv a differenciálásról – társszerzővel (2008. 2017.)
Történetek a Gyermekek Házáról (2016.)

Szakmai munkája elismeréseként több kitüntetésben részesült:

Eötvös József-díj (2022.), Zalabai Gábor-díj (2021.) Bárczy István-díj (2011.) Trefort Ágoston-díj (2008.) Pannon Példakép -díj (2007.) Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (2004.) 

„Kiváló Szakvezető” díj (ELTE Tanító és Óvóképző Főiskolai Kar 2003)