Rácz Ildikó

Rácz Ildikó

Logikaland-matematika

 

Tanári munkám eredményességét abban látom, hogy sikerül megmutatnom a gyerekeknek a matematika szépségeit, így azt már nem csak egy nehéz problémának, hanem egy izgalmas, megoldandó feladatnak élik meg. Örömmel vesznek részt az óráimon, foglalkozásaimon és lelkesedésem, elkötelezettségem őket is magával ragadja. Hiszem és vallom, hogy amit szeret az ember azt sokkal könnyebben és hatékonyabban képes megvalósítani, ezért úgy gondolom, hogy a matematikát is érzelmeken keresztül érdemes tanítanunk. Róka Sándor, volt egyetemi tanárommal a Génius-képzéseken találkoztam, akinek a bíztatására egyre több iskolai helyszínen lelkesítettem a pedagógus kollégákat. Meséltem neki egy álmomról, hogy egy matekos interaktív játszóházat szeretnék létrehozni. Ő bátorított, hogy valósítsam meg. Közeledik  a tervem életre keltése.

Szerencsés vagyok a matematikai trénereim kapcsán. Diákéveim alatt Tolcsván Molnár Anna, sárospataki gimnáziumi tanáraim (Kádas Sándor és Bigus Imre), egyetemen Róka Sándor voltak rám nagy hatással. Az utamat Ők kövezték ki. Hálás vagyok nekik.

Ahogy annak idején Ők, most Én népszerűsítem a matematikát és végzek tehetséggondozó munkát. Számos megyei, országos versenyre dobogós helyezést elért diákokkal büszkélkedhetek. Hatalmas megtiszteltetés, hogy sikerült egy kicsit pozitív hatást gyakorolni a fiatalok életére és sokasodnak azon gyermekek, akik fiatal felnőttként már az egyetemek padjait koptatják. Tehetséggondozó helyszíneim: Erdőbénye-Tolcsva-Telki-Budapest XI.ker Bocskai Ált. Iskola-Budapest II.ker Áldás Utcai Általános Iskola.

Nyíregyházán végeztem Matematika-Technika szakon,később ugyanitt Informatikán és Közoktatásvezetőin a Miskolci Egyetemen, Tehetségfejlesztő képzésen Egerben jártam. Innovátori mestertanár vagyok. Iskolavezető, tanári, munkaközösségvezetői feladatokkal is ismerkedtem. 

A logikiai játékok és az iskolai használatuk, az oktatás játékosítása a küldetésem. Táboraimban gyakran megfordulnak ismert magyar játékfeltalálók, úgy mint:Kovács Gábor-CubiCup és Jéger József LogiCard. Rubik bajnokok közül Török Ágoston, tehetségfejlesztő programozó Weisz Ágoston és a tehetséggondozók nagymestere Pósa Lajos tanárúr a szakmai kapcsolatom.

Az iskolákban népszerűsítem a Logika-Ügyesség-Kitartás (LÜK) oktatási segédeszköz használatát. A hatékony oktatási segédeszköz használatához egyre több kollégám bekapcsolódott. Már második éve képviseltetjük iskolánkat az országos LÜK-bajnokságokon.

Legyen élmény a matematika! Játékok bűvöletében

Ennek az anyagnak az elkészítésében Kovács Csongorné Mara, volt Fazekasos kolléga inspirált, akivel volt szerencsém együtt dolgozni Telkin. Mara óráin hospitálva megerősödött bennem, hogy jó úton járok a játékosságot tekintve, és hogy valóban lehet szerethető és érthető is egyszerre a matematika. Szakmai felkérésre mutattam be matematika tanároknak tartott országos konferencián, hogy tehetség szakkörökön és Telki táboraimban milyen matematikai csodákat sikerült rövid idő alatt megvalósítani. Ennek hamar híre ment a szakmai berkekben és több oldalról kaptam felkérést, a Rátz László Vándorgyűlésre és a Varga Tamás Módszertani Napokra 2011.

Bolyai Tanári Fődíj 2017, Öveges József tehetséggondozó díj 2020, tanári elismeréseim koronája.

LogiKaland táboraimban számtalan gyermek gyarapodott szellemileg és került érzelmileg közelebb a matematikához. A Soltvadkerti XI.kerületi táborhoz 2017-ben csatlakoztam. Korábban, 15 éven keresztül Telkin tartottam matematika táborokat, jelen pillanatban pedig a jelenlegi munkahelyem a (Budapest II.kerületi Áldás Utcai Általános Iskolában) MatOkos táboraiban hasznosítom eddigi táboros tapasztalataimat. Gyakran találkozom a volt táborosaimmal az országos matematika versenyeken, ahol kivétel nélkül szinte mindegyikőjük kiemelkedő eredményt ér el. 

Ez a soltvadkerti tehetségtáborba nyár végén azért is szeretek menni, mert motivált gyerekek társaságában én is motiválttá válok és ráhangolódhatok az új tanévre.

Szívesen járok képzésekre. Így például az elmúlt nyarakon: Erasmus pályázatok keretein belül 2019 Nicotéra; 2021 Firenze és 2022 Rovinj helyszíneken jártam „Érthető és szerethető matematika”; „Matekos játék-játékos matek” és a „Felfedezés örömforrás” c .szakmai –módszertani továbbképzések. E képzések megerősítettek abban, hogy a tevékenykedtető oktatásnak van igazán létjogosultsága a gyermekekkel való foglalkozásokon. Ezeket beépítettem a mindennapi óráimba.

LogiKalandra invitálom az erasmusra pályázó tanártársaimat, akik szívesen utaznak velem a játékok birodalmába, nyitottak arra, hogy játékosítsanak óráikon , érzelmeken keresztül elvarázsolva a jövő nemzedékét. Ezen a héten tegyük élményszerűvé a matematikát közösen!